İnsan Kaynakları Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı



Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalına bağlı İnsan Kaynakları Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı ile ilgili bilgiler ve program yeterlilikleri aşağıda özetlenmektedir.

Program Hakkında Bilgi

Günümüz iş dünyasında insan kaynakları yönetimi, işletmelerin başarısı için vazgeçilmez bir unsurdur. Bu bağlamda, özellikle orta ve büyük ölçekli firmaların tamamında insan kaynaklarına yönelik önemli çalışmalar yürütülmektedir. Bu uygulamalardan bazıları işe alım, işten çıkış, ücret yönetimi, performans yönetimi, eğitim planlama ve yönetimi, ve kariyer yönetimidir. İnsan kaynakları çalışmaları ile bu çalışmaların örgüte etkisinin incelenmesi ve buradan elde edilen sonuçlara göre yapılacak faaliyetlerin yeniden planlanması derinlemesine bir uzmanlık gerektirmektedir. Bu nedenle, insan kaynakları yönetimi alanında uzmanlaşmak isteyenlerin kapsamlı bir eğitim sürecinden geçmesi büyük önem taşımaktadır.

İnsan Kaynakları Yönetimi yüksek lisans programına katılan öğrenciler, hem teorik bilgileri hem de uygulamalı becerileri edinme fırsatına sahip olacaklardır. Program, öğrencilere uluslararası insan kaynakları yönetimi, stratejik yönetim, proje yönetimi, yenilik yönetimi, örgüt kültürü ve çatışma yönetimi, çalışan motivasyonu ve liderlik, yönetimsel karar verme, insan kaynakları analitiği ve modellemesi gibi çeşitli konularda derinlemesine bilgi sunmaktadır. Ayrıca, vaka çalışmaları, proje ödevleri ve hazırlayacakları yüksek lisans tezi sayesinde öğrenciler, edindikleri teorik bilgileri uygulama fırsatı bulacaklardır.

Programa katılan öğrenciler, global ölçekte insan kaynakları ile ilgili gelişmeleri takip edebilecek, insan kaynakları uygulamalarının sonuçlarını öngörerek uygulamaya alabilecek ve örgüt performansının arttırılması için insan kaynağına yönelik çalışmaları planlayabilecektir. Böylelikle, işletmelerin rekabet avantajını sürdürebilmesi için gerekli olan nitelikli insan kaynağı ihtiyacı karşılanmış olacaktır.

Programın web sayfası için tıklayınız.

Aktif Öğrenci Sayısı



Kayıt Kabul Şartları

Başvuru Dönemi : 2024-2025 Güz Dönemi (İkinci Başvuru)
Başvuru Tarihleri : 05.08.2024 09:00:00 - 29.08.2024 17:00:00

Uygulanan Başvuru Şartları (T.C. Vatandaşı Adaylar İçin)
ALES Eşit Ağırlık Puanı minimum 75 olmalıdır (eski sistem GRE Quantitative minimum 700, yeni sistem GRE Quantitative minimum 155 ). Minimum lisans mezuniyet not ortalaması 2.5/4 (65/100) olmalıdır. Kabul edilen programlar: Tüm lisans programları. Bu programın öğretim dili Türkçe´dir. En az C1 seviyesinde Türkçe Yeterlilik Belgesine sahip olmak gereklidir (Yabancı uyruklu öğrenciler için). Öğretime başlanması için İngilizce şartı aranmamaktadır.
Kontenjanı (T.C. Vatandaşı Adaylar İçin): 1

Uygulanan Başvuru Şartları (Uluslararası Aday Öğrenciler İçin)
ALES Equally Weighted must be minimum 75 (old system GRE Quantitative minimum 700, new system GRE minimum 155 ). Undergraduate GPA must be minimum 2.5/4 (65/100). Accepted programs: All undergraduate programs. The teaching language method of this program is Turkish. To have at least a C1 level Turkish Proficiency Certificate (For foreign national students). English is not a requirement to start education.
Kontenjanı (Uluslararası Aday Öğrenciler İçin): 10

Başvuru Sayfası
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Senato Esasları

Başvuru şartları,başvuru tarihleri ve kontenjan, Başvuru Sisteminden anlık alınmaktadır.


İngilizce Yeterlilik

    Bu programın öğretim dili Türkçe'dir. Öğretime başlanması için İngilizce şartı aranmamaktadır.


Mevzuat

Yönetmelikler, Yönergeler ve Senato Esasları


Akademik Takvim

Akademik Takvim


Ders Planı



Ders Programı



Ders İntibak ve Muafiyet İşlemleri

İstanbul Teknik Üniversitesi Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi göz önünde bulundurulak ders intibak ve muafiyet işlemleri yapılmaktadır.
Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi


Program Eğitim Amaçları

Program, Ülkemiz ve Türk Devletleri başta olmak üzere, küresel iş yaşamında etkin olarak yer alacak; akademide ve projelerde çalışacak geleceğin insan kaynakları yöneticilerinin yetiştirilmesini amaçlamaktadır.

Ayrıca, İK alanında bilime katkı yapacak araştırmalar yapılmasını sağlayarak öğrencileri doktora düzeyine hazırlamak amaçlanmaktadır.

Programın Özgörevi (Misyonu):
İnsan kaynakları yönetimi ile ilgili akademideki bilimsel ve uygulamalı bilgi birikiminin, iş dünyasında, akademide ve projelerde çalışacak geleceğin insan kaynakları yöneticilerine aktarılmasıdır.

Programın Özgörüsü (Vizyonu):
İstanbul Teknik Üniversitesi temel stratejileri bağlamında, insan kaynağını çağın koşullarına göre yönlendirebilecek dünyaca kabul görmüş insan kaynakları yöneticileri yetiştirmek.


Ölçme ve Değerlendirme

Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi
İstanbul Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Senato Esasları 56. Madde, 57. Madde, 58. Madde ve 59. Madde göz önünde bulundurularak öğrenci başarısı değerlendirilmektedir.

MADDE 56- Dersi veren öğretim üyesi yarıyıl içi çalışmalarının türlerini, sayısını ve başarı notuna katkısının hangi oranlarda olacağını ve yarıyıl sonu sınavına girebilme koşullarını, derslere kayıtların başlamasından önce program yürütme kuruluna bildirir. Bu koşullar program yürütme kurulunun onayı ve enstitü anabilim/anasanat dalı başkanının uygun görüşü ile kesinleşir ve enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından öğrenciye duyurulur ve ilgili enstitüye bildirilir.

MADDE 57- Öğrenci bir dersin başarı notuna sonuçların ilan edilmesinden itibaren bir hafta içerisinde itiraz edebilir. İtiraz enstitüye yazılı olarak yapılır. İlgili öğretim üyesi öğrencinin başarı durumunu tekrar değerlendirir ve sonucu en geç bir hafta içerisinde enstitüye bildirir. Belirtilen sürede yapılmayan itirazlar enstitü tarafından işleme alınmaz.

MADDE 58- Lisansüstü programlarındaki dersler aşağıdaki not sistemine göre değerlendirilir
Harf Notu Katsayı
Mükemmel AA 4.00
Çok iyi üzeri BA+ 3.75
Çok iyi BA 3.50
İyi üzeri BB+ 3.25
İyi BB 3.00
Koşullu-geçer CB+ 2.75
Koşullu-geçer CB 2.50
Koşullu-geçer CC+ 2.25
Koşullu-geçer CC 2.00
Başarısız FF 0.00
Vizesiz başarısız VF 0.00

MADDE 59- Ağırlıklı genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenci ders alma süresi içinde aldığı dersleri tekrar alabilir. Tekrarlanan dersler için son alınan not geçerlidir.


Staj

Bu programda staj bulunmamaktadır.


    Mezuniyet Koşulları

- Öğrencilerin lisans eğitimi boyunca aldığı dersler göz önünde bulundurularak, Program Yürütme Kurulu tarafından belirlenen Bilimsel Hazırlık derslerini başarıyla tamamlamış olması gerekmektedir.
- Öğrencinin birinci ve ikinci yarıyılların her birinde en az 6 kredilik ders alması zorunludur.
- Mezuniyet için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 3.00 olması, seminer dersi ve tez çalışmasının başarıyla tamamlanması gerekir.
- Toplam sekiz dersin dördü, ders planlarında belirtilen zorunlu derslerden, kalan dördü de seçmeli derslerden başarıyla tamamlanmış olmalıdır.
- Öğrencinin, Senato tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazıldığı danışmanınca onaylanan tezini teslim etmesi ve tez sınavında başarılı olması gerekmektedir.


Kazanılan Derece ve Unvan

Derece : Tezli Yüksek Lisans    Unvan : -


Program İstihdam Olanakları

Bu programı tamamlayan öğrencilerimiz,

- Ülkemizde ve dünyada çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli tüm firmalarda ve kamu kurumlarında İnsan Kaynakları alanında farklı pozisyonlarda çalışabileceklerdir.
- İnsan Kaynakları çalışmalarının değerlendirilmesinde, yönlendirilmesi konularında çalışmalar yapabilecek ve insan kaynakları faaliyetlerine yön verebileceklerdir.
- İnsan kaynakları alanında doktora yapabilme seviyesine erişecektir.


Mezun Sayısı

Mezun bulunmamaktadır.


Program Çıktıları

P.Ç.1 Kuramsal ve uygulamalı İnsan Kaynakları Yönetimine yönelik bilgileri kullanabilme (beceri III); uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme (bilgi I); farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme (beceri IV).
P.Ç.2 İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilişkili olan bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme (Alana Özgü Yetkinlik XVI); ve disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme (bilgi II).
P.Ç.3 İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilişkili karmaşık sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirerek ve sorumluluk alarak çözümleyebilme (beceri V) (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği VII); bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme (Öğrenme Yetkinliği IX); uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği VI).
P.Ç.4 İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği VIII); sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme (İletişim ve Sosyal Yetkinlik XI).
P.Ç.5 İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarını toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme (Alana Özgü Yetkinlik XIV); strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme (Alana Özgü Yetkinlik XV).
P.Ç.6 İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilişkili olan güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara uluslararası platformlarda bir yabancı dili ileri düzeyde ve İnsan Kaynağı Yönetimine yönelik projeleri sürdürebilmek için gerekli düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini (İletişim ve Sosyal Yetkinlik XIII) kullanarak (İletişim ve Sosyal Yetkinlik XII) yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme (Alana özgü yetkinlik XVII) (İletişim ve Sosyal Yetkinlik X).

Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Akademik Ağırlıklı Uyum Matrisi

P.Ç.1
P.Ç.2
P.Ç.3
P.Ç.4
P.Ç.5
P.Ç.6
BİLGİ (Kuramsal, Olgusal)
1-Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alandaki bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
2-Alanının ilişkili olduğu disiplinlerle etkileşimi açıklar.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
BECERİLER (Bilişsel, Uygulamalı)
1-Alana ilişkin bilgileri çalışanlar ve ekip arkadaşlarına aktarabilme becerisine sahiptir.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
2-Alana ilişkin bilgileri analitik ve sistematik olarak analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
3-Karar, uygulama ve davranışlarında alana ilişkin edindiği bilgileri kullanmak suretiyle verileri yorumlayabilme, analiz edebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri getirebilme becerisine sahiptir.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
YETKİNLİKLER - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1-Alana ilişkin uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirir.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
2-Proje yürütücüsü ya da katılımcısı olarak proje hedeflerine uygun sorumluluk alır.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
3-Örgüt/Kurum için vizyon, amaç ve hedef belirler.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
YETKİNLİKLER - Öğrenme Yetkinliği
1-Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
YETKİNLİKLER - İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1-Alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarır.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
2-Alana ilişkin çalışma yapanlarla iletişim kurar.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
3-Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
4-Çalışma alanlarına ilişkin veri giriş ve analizlerini yapabilecek düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
YETKİNLİKLER - Alana Özgü Yetkinlik
1-Örgüt/Kurum, iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
2-Örgütün/Kurumun paydaşlarıyla ilişkilerini analiz edebilme ve etkin biçimde yürütür.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
3-Alana ilişkin yapılacak çalışmalarda özgünlük ve katkı sağlar.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
4-Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6


Program Koordinatörü

Doç. Dr. Umut Asan
E-mail: asanu@itu.edu.tr
Web: https://research.itu.edu.tr/tr/persons/asanu


Anabilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Burhaneddin Sandıkçı
E-mail: sandikcib@itu.edu.tr
İş Telefonu:
Web: https://research.itu.edu.tr/tr/persons/sandikcib